FAQ

Var är tävlingen?

– Startområdet är beläget på stranden bakom Ystad Saltsjöbad. Banan sträcker sig över strand och skog omkring detta område!

När går anmälningstiden ut?

– Anmälningstiden går ut 2 veckor före tävlingsdatumet. Sannolikt kommer vi att erbjuda restplatser på tävlingsdagen pga sena återbud. Detta kommer att annonseras inför tävlingen och hanteras av tävlingssekreteriatet.

Hur mycket måste jag träna för att klara YEC?

– Med en bra inställning och en bra portion med jävlaranamma tror vi att de flesta ska lyckas ta sig i mål. Men löpning i sand, vatten och terräng samtidigt som du ska klara av en mängd hinder är ingen lek. Det kommer inte att gå fort för alla, men vi lovar en spektakulär upplevelse och utmaning helt på naturens egna villkor även om vi hjälpt naturen på några ställen.

Måste man klara alla hinder?

– Ja! Hindren innebär att alla kommer att klara dem på ett eller annat sätt. Dock är det snabbaste sättet förbi hindret alltid det som kräver mest av deltagaren.  Funktionärer finns utmed banan för att hjälpa deltagarna.

När är första start och hur fungerar det med övriga starttider?

– Första starten ännu ej tidsbestämd men någon gång under eftermiddagen. Första startgruppen består av seedade löpare vilka ombedes maila in önskemål om seedning samt bifoga meriter som styrker. En riktlinje är att den tävlande har stor erfarenhet av hinderbana alternativt funktionell träning samt har sprungit 10 km under 45 min. Övriga startar sedan i grupper om ca 20-40 personer för att undvika trängsel vid enskilda hinder.

Måste man träna crossfit för att klara av hinderna?

– Nej, men många som tränar regelbundet såsom t ex hinderbana, terränglöpning, crossfit, funktionell träning har sannolikt större möjligheter till att hantera banans utmaningar på ett bra sätt.

Måste man kunna simma för att delta?

– Nej, du måste inte kunna simma men en del av banan går genom vatten och på några ställen är sannolikt det bästa sättet att simma även om det går att ta sig fram på botten.

Ska man uppvisa leg när man hämtar ut sitt startbevis?

-Ja

Kan jag byta namn på en anmäld och betald deltagare?

Ja. Överlåtelse/namnändring av nummerlapp sker hos Tävlingssekreteriatet före kl 1200 på tävlingsdagen till en kostnad av 100 SEK som går till välgörenhet. Kom i god tid och ha med dig jämna pengar! OBS! Det går inte att ändra namn vid andra tillfällen än kl 0900-1200 på tävlingsdagen.

Jag har blivit sjuk/har skadat mig och kan inte springa. Kan jag behålla min plats till nästa år?

Tyvärr har vi ingen möjlighet att återbetala anmälningsavgifter eller spara platser till senare år. Vi rekommenderar att teckna försäkring som exempelvis Startklar för att få tillbaka pengarna vid eventuell skada eller sjukdom.

Kan en kompis hämta ut mitt startbevis åt mig?

Ja, om han eller hon har ditt leg med sig.

Var hämtar jag min nummerlapp?

Nummerlapp och chip hämtar du ut i GOD TID hos tävlingssekreteriatet som öppnar 0900 på tävlingsdagen. Om du tror att god tid är 10 min före tävlingsstart, så kommer du att få problem. Bara ett tips…

Förekommer det konstruerade hinder som elhinder på banan?

– Nej. YEC är ett lopp skapat av naturens krafter där deltagarna utmanas av naturens fyra egna element. Utmattningen och allt det där får ni ändå. På naturlig väg. Garanterat.

YEC arrangeras av:

T&O ExtremeSports AB